-

Mitt namn är Caroline Nilsson och jag går i åttan.

tisdag 14 maj 2013

NO - Uppfinning

Telefon.

I början användes det telegraf. Man använde morse alfabetet, morsealfabet är ett kodsystem. Ett kort sträck (-) betyder kort strömpuls och ett långt sträck (--) betyder långt strömpuls. Man telegraferade med morse alfabete. Klickar man tillexempel kort och lång så blir det ett A, det var personer som kunde morse alfabetet och skickade telegram till varandra.
 

Man skickade ett telegram till telegrafen. De gjorde om telegramet till morse ljud och skickade de till en annan telegraf som sedan fick göra om morse ljudet till text igen och sedan gav de telegrafet till den jag skulle ha det. Så här ser en telegraf ut.

År 1876 uppfanns telefonen. Den uppfanns av Alexander Graham Bell. Jag berättar lite om hur telefonen fungerar längre ner.

1894 uppfanns bordstelefonen. Den behövde man snurra på en spak för att den skulle fungera, det fanns inga knappar. Man kopplades till telestationen och talade om vem man ville ringa till och var han/hon bodde. Damen i telestationen tog en propp som tillhörde dig och satte proppen i uttaget till den du ville ringa till och så ringde det till de.


1931 kom de första svenska telefonerna i bakelit. Bakelittelefonen. Gjord i plast. Den hade en nummertriss som man snurrade på. I ena hålet är en etta, i andra hålet är en två osv. Istället för knappar. Det var Leo Baekeland som uppfann den.



1963 kom knapptelefonen. Den första telefonen där man använde knappar. Då satt ingen dam i växlen utan det fungerade av sig själv. Skulle du ringa utomlands så var man tvungen att ringa till växlen ända fram till 80-talet

1992 kom Nmt telefonen. Det står för nordiska mobiltelefonen. Den spreds senare till andra länder
 



1992 uppfanns Gsm. Den europeiska mobilen. Det är en uppföljare till NMT. Skillnaden är att Nmt inte är digitalt, men det är gsm.
 

Den alldra första smartphonen uppfanns redan 1993. Då lanserade IBM eller International Business Machines Corporation som det heter, “Simon” som var en telefon, handdator och fax i ett och hade touch screem, eller pekskärm om man ska säga det på svenska.  Dock var “Simon” väldigt tung, stor och kostade dessutom 900 amerikanska dollar.

Eftersom “simon” kostade 900 dollar, var det inte många som köpte den. Mobiler som användes år 2000 och uppåt var mest dessa. (bild) Man kunde ringa från de, annars kunde man inte göra så mycket mer.



Det är väldigt stor skillnad från mobilerna som fanns då och till vilka mobiler vi använder idag.
Idag kan man nästan göra allt på en mobil. Det finns inga knappar, istället finns det virtuellt tangentbort på pekskärmen. Man kan gå in på internet, spela spel, lyssna på musik, skicka videoklipp till en kompis. Osv.  

Såhär fungerat telefonen nuförtiden, du börjar med att slå telefonnumret. Telefonen drivs med en svag elektrisk ström. När man slår in telefonnumret så bildas det små pipsignaler. Pipsignalerna är som morsalfarbetet, eftersom det finns siffror på morsealfarbetet också så är signalerna som morse siffror. Pipsignalerna åker igenom telefonledningarna i luften till telefonstationen. På telefonstationen kopplas tusentals samtal samtidigt. Nu sker det automatiskt och det behövs ingen dam som sitter i telestationen som förut. Pipsignalerna från telefonen åker in i en väljare som söker efter telefonnumret du ringde. Från väljaren åker en “arm” ut och letar i olika trådar, trådarna leder till olika telefonnummer. “Armen” väljer den tråd som är just är telefonnummret du ringde och skickar en ringsignal till den andra telefonen.  
Telefonen består av en mikrofon och en högtalare. Högtalaren håller man mot örat för att höra den du pratar med och mikrofonen håller du mot munnen för att den du ska prata med ska höra dig. 
 

Nu använder vi trådlösa mobil och då används en antenn som finns uppe i luften som tar upp ljudet.
 


Här är lite källförteckning från mitt arbete, jag har dock inte all teleförteckning, men detta är vad jag hittade och kommer ihåg. Jag såg också en film om hur telefonen fungerade, men den filmen hittar jag inte.


Sedan har jag läst ur en bok som heter “Nära”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar